ORTER MED UTMANINGEN


Arboga

Mysteriet med den

Försvunna Arbogariddaren

I Arboga kan du fortfarande se livs levande
riddare, framför allt under Medeltidsdagarna. En av riddarna från mer modern tid, riddare Rickard af Arboga, sägs ha bländat många med sin charm, innan han på grund av en oförrätt tvingades lämna sin älskade stad.

Det spekuleras fortfarande hejvilt om vart Rickard tog vägen. Vi är ganska säkra på att Rickard ville tala om vad som har hänt, och att han planterat ett antal ledtrådar till eftervärlden.


Köp online


Arboga turistbyrå


Arboga gardinaffär

Arboga

Mysteriet med den

Hemliga Arbogabrygden

Man har alltid gillat godsaker, här har det exempelvis tillverkats pastej, margarin och öl. En del gissar att det även bryggdes hemliga drycker under Arbogas gator och torg. Ryktet menar att en av de gastronomiska bröderna hade hittat den optimala kryddningen för klosteröl. Receptet ska ha varit så hemligt att det förvarades i en ytterst hemlig vrå i de underjordiska gångarna.


Köp online


Arboga turistbyrå


Arboga gardinaffär

Askerssund

Mysteriet med den hemlige

ÅNGBÅTSSABOTÖREN

En sägen i Askersund handlar om kapten Nikodemus Durk som byggde en egen ångbåt. Den skulle göra honom rik och berömd, men innan passagerarna klev ombord började båten ta in vatten och stod plötsligt på botten i hamnen. 

Nikodemus var förkrossad men säker på sin sak: Någon hade borrat hål i botten på båten för att förstöra hans lysande affärsmöjligheter. Hjälp oss att lösa mysteriet. Vad hette Nikodemus båt, och vad hette sabotören?


Köp online


Visit Askerssund


Bokhandeln Uggland


Johans Leksaksbod


Lekia Askerssund

Bunn

Mysteriet vid

BAUERGÅRDEN

Det är inte så märkligt att John Bauer var fascinerad av de magiska omgivningarna kring Bunn. Här fanns gott om inspiration till de troll och älvor han illustrerade. 

Vissa menar att skogen här fortfarande är magisk. Till exempel sägs det att den som tålmodigt lyssnar kan ha turen att få höra den magiska trollflöjt som sägs ljuda över Bunnsjöns vattenyta. Man tror att det är gråtrollet som spelar. 


Bauergården

Enköping

Mysteriet med det

HEMLIGA RECEPTET

Enligt sägen hade grönsaksodlare Anna Gren en egen metod för att få sin pepparrot extra god och saftig. Det hemliga knepet förvarade hon i sitt uthus. Men en plötslig brand ödelade Annas gård. Hon bestämde hon sig för att aldrig avslöja sina odlingsknep till någon annan.

Men envisa rykten menar att någon har skvallrat genom att placera ut ledtrådar i staden. Kanske kan du lista ut det hemliga framgångsreceptet?


Köp online


Enköpings Turistinformation

Eskilstuna

Mysteriet med den

Okända Punkrockaren

I musikstaden Eskilstuna cirkulerar såklart en hel del spännande historier.  En lär vara den om den mystiska låtskapare som satte upp sina fyndiga alster på gymnasieskolans anslagstavla.
Vem var den hemliga skribenten? Och vad ville hen döpa sitt debutalbum till?
Ge dig ut i centrala Eskilstuna och knäck Mysteriet med den okända punkrockaren!


Köp online

Jönköping

Mysteriet med den

Skimrande hägringen

Jönköping har en spännande plats intill Vättern. Här cirkulerar sägnen om fiskaren Karolina Karp som en dag kom hem från en fisketur, upprymd över något mycket märkligt hon hade sett. Kan det ha varit en hägring? Ge dig ut i centrala Jönköping och ta reda på vad Karolina såg där ute på Vätterns vatten!


Köp online

Karlstad

Mysteriet med den

Hemliga flaskposten

I Karlstad pratas det om att det har flutit upp mystisk flaskpost lite här och där kring älven.

Vad var det hemliga budskapet och vem var det som skickade det? Ge dig ut i centrala Karlstad du också och lös mysteriet!


Köp online

Kumla

Mysteriet med det

NAMNLÖSA KONSTVERKET

I Kumla finns många spännande konstnärer. Ett rykte som surrar här är det om Adina Paleth, som skulle ha vernissage med sina nya alster. Besökarna var spända, men skulle få gå därifrån fundersamma.

”Det viktigaste konstverket har jag gömt”, meddelade hon. ”Vad det heter är hemligt och det är upp till er att finna.”

Var hade Adina gömt sin målning? Ge dig ut i centrala Kumla och lös mysteriet!


Köp online

Kungsör

Mysteriet med

Drottninghästen i Kungsör

Kungsör är en stad med tjusiga anor. Här köpte sig Gustav Vasa en gård på 1500-talet och det var hit Drottning Kristina kom för rekreation. Bland annat tränade hon ridning vid Rundelborg.

Kanske är det därför spökhistorien om den mystiska Drottninghästen cirkulerar här: Drottningens häst lär ha skenat iväg genom Kungsör så att gruset yrde, och därefter kom den aldrig tillbaka. 


Köp online


Kungsörs bibliotek

Köping

Mysteriet med den

Försvunna Regissören

Att Köping är nya Hollywood är ju ingen nyhet. Här har det spelats in både TV-serier och långfilm. Du har väl sett Tårtgeneralen?

Men tidernas största storfilm lär ha skrivits här. Enligt sägen befann sig den sylvassa regissören Eva Spillberg i Köping för att söka perfekta locations, när både hon och hennes manus mystiskt försvann.


Köp online


Köpings museum


Köpings stadsbibliotek

Linköping

Mysteriet med den

HEMLIGA LÖSNINGEN

Linköping kallas ibland för Flygstaden.
I en så spännande stad kan det såklart uppstå ett och annat rykte. Ett av dem handlar om kemisten Anna Kolv som i en virvelvind blev av sitt livsverk – den lösning som skulle göra henne världsberömd.


Köp online

Mariefred

Mysteriet med

JUVELEN

Här finns såklart många rykten. Ett av dem handlar om järnvägen. Det sägs att en av stinsarna, Loke Stark hade ett favorittåg som han putsade på varje ledig minut. Han kallade henne för Juvelen eftersom hon var så blank och välpolerad att hon gnistrade i Mariefredssolen.


Köp online


Mariefreds bokhandel

Mjölby

Mysteriet med den

NAMNLÖSE MJÖLNAREN

Mjölby har alltid haft gott om mjölnare. Inte så konstigt kanske, med tanke på att staden är döpt efter de många kvarnar som funnits här. Den stora branden 1771 förstörde dock flera av dem och många tvingades se sina kvarnar gå upp i rök.

En av de mjölnare som tvingades se sin arbetsplats förintas i branden blev så förtvivlad att han drog sig tillbaka för att byta både yrke och namn. Det sägs att hans nya identitet blev ”Bagaren”, kort och gott.


Köp online


Mjölby medborgarservice


Mjölby stadshotell


Mjölby vandrarhem


Mjölby hembygdsförening

Motala

Mysteriet med den

FÖRSVUNNA RITNINGEN

Det sägs att den framstående verkstadsdirektören, Gisela Kugge länge hade skissat på en fantastisk uppfinning. Den var mycket hemlig, men hon påstod att den snart skulle göra henne världsberömd. Hon skulle just ansöka om patent när arbetet plötsligt avbröts. Ritningen hade försvunnit. År av ritande, skruvande och testande verkade vara ogjort.

Vad hände egentligen med ritningen? Och vad var det för uppfinning? 


Köp online

Norrköping

Mysteriet med den

Äventyrliga papegojan

Kapten Bleke var känd i hamnen, kanske främst för att han gick runt med en pratglad papegoja på axeln.
Men en dag var gojan spårlöst försvunnen, Bleke anade att den hade följt med en annan båt till sjöss, mot mer spännande horisonter.

Vad hände egentligen med papegojan? Och skulle han någonsin komma tillbaka?


Köp online

Nora

Mysteriet med de

OEMOTSTÅNDLIGA KARAMELLERNA

Nora är känd för sin marknad. Hit kommer många besökare och här kan man hitta det mesta bland stånden. En av marknadshandlarna var kamellkokerskan Elsa Besk.

Elsa sålde karameller så det rasslade och snart hade hennes karameller blivit en snackis. Folk undrade vad var det som gjorde dem så oemotståndiga.


Köp online


Nora Turistbyrå

Nyköping

Mysteriet med den

MYSTISKA SPINNERSKAN

Nyköping har spännande historia, blad annat är staden känd för textil- och möbeltillverkning.
Här surrar ett rykte om den superflitiga spinnerskan som plötsligt försvann från sitt arbete. Vart tog hon vägen och vad var hennes namn? Ge dig ut på Nyköpings gator och leta reda på svaret!


Köp online

Oskarshamn

Mysteriet med det

ODÖPTA SPÖKSKEPPET

Oskarshamn är en stad med spännande historia och här cirkulerar det såklart många sägner. En handlar om båtbyggaren Tyko Skuta som byggt på sitt skepp i närmare trettio år. Men en förskräcklig och plötslig brand tog båten och kvar fanns inte ett enda hyvelspån.

Den förkrossade Tyko kom aldrig över förlusten och många försökte förgäves fråga honom om vart han hade tänkt resa och vad den fina skutan skulle heta.


Köp online

Sigtuna

Mysteriet med den

Åtråvärda vasen

I Sveriges äldsta stad lär glaskonstnärinnan Saga Blåsare ha tillverkat sina tjusiga alster.

En olycka gjorde att hon dessvärre fick pausa sin karriär. Hennes konstverk blev ännu mer populära, köerna var långa, många vill lägga rabarber på en vas.

Men när en olycka förintade den allra sista vasen blev Saga förtvivlad. Men det sägs att hon gjorde vad hon kunde för att föreviga dess minne. Ge dig ut i Sigtuna och ta reda på vad alstret henne och vad som inspirerat henne!


Köp online

Skänninge

Mysteriet med den

Försvunna korgmakerskan

I Skänninge har klostergrundare och en och annan kunglighet sina rötter. En av de mindre kända personligheter som sägs ha funnits här, är Skänninge-Johan. Han var snickare och sålde sina alster på Skänninge Marken. Men inte bara affärerna lockade Johan dit. 

Han hade fattat tycke för korgmakerskan som stod i ståndet bredvid hans. Men plötsligt var hon försvunnen. Johan sökte överallt. Vi tror att kvinnan kan ha lämnat ledtrådar efter sig innan hon försvann. 


Köp online


Mjölby medborgarservice


Turistinformationen Skänninge


Hembygdsföreningen S:ta Gille

Strängnäs

Mysteriet med den hemliga

TIDSKRIFTEN

Strängnäs har en riktigt spännande historia. Du visste kanske att det var vid vår tjusiga domkyrka som Gustav Vasa utsågs till Sveriges konung den 6 juni 1523, och att det är därför vi firar nationaldag den dagen.

Tidningsarvet verkar ha satt fart på vissa rykten här i Strängnäs. Somliga menar att det finns en hemlig tidning här men ingen har hittills erkänt sitt medlemsskap i den hemliga tidningsklubben, allt verkar vara höljt i dunkel.


Köp online

Tranås

Mysteriet med den

MAGISKA SJÖN

Tranås har en inspirerande historia. Visste du att den berömde författaren Fritiof Nilsson Piraten hade en advokatbyrå här? Det var faktiskt under tiden i Tranås som hans skrivande kom igång ordentligt. Och här föddes TV-legenden Lennart Hyland.

Ja, man kan verkligen förknippa Tranås med kreativitet. Det är nästan så att man får för sig att det är något särskilt i luften här. 


Köp online


Turistbyrån Tranås Direkt

Uppsala

Mysteriet med den

PÅHITTIGE BREVBÄRAREN

I Uppsala lär en påhittig brevbärare ha hittat på en egen kupp.
Eftersom han trodde sig ha knäckt receptet för lycka, ville han även sprida det till omvärlden.

Kan du hitta ledtrådarna som är gömda i centrala Uppsala, och lösa mysteriet?


Köp online

Västervik

Mysteriet med den

OKÄNDA TRUBADUREN

Västervik har drabbats av både krig och bränder. Men trots motgångar har staden många framgångar att skryta med. Under visfestivalen fylls Stegeholms slottsruin med glada människor och ljuva toner.

En sägen är den om den okända trubaduren som under en festivalplötsligt trollband publiken med sina riff. Men efter några smäktande sånger var hon spårlöst försvunnen. Ett rykte tog fart, var hon en blyg naturbegåvning som tog sin chans att få göra sitt livs framträdande helt incognito.


Köp online

Västerås

Mysteriet med den

NAMNLÖSE MUNKEN

Visste du att det har funnits ett kloster i Västerås? De munkar som bodde där kallas ibland för svartbröder eftersom de bar mörk mantel och kåpa. 

Här cirkulerar ett märkligt rykte: Det sägs att en av bröderna hade ont uppsåt och lyckades lura till sig en dyrbar skatt. Dock lär han ha varit lite slarvig, letar du noggrant kan du kanske avslöja vad brodern hette och vad det var som han stal.


Köp online

Örebro

Mysteriet med den

FÖRSVUNNE SKOMAKAREN

Visste du att Örebro har en historia som skostad? Det har nämligen funnits en hel del skotillverkare här i trakterna. En av dem är den mytomspunne Fredrik Sula – tidernas snabbaste skofixare, och så skicklig att konkurrenterna blev mörkrädda.

Men en dag satt en skylt på Fredriks dörr. Han hade stängt butiken. Vissa säger att han hade tröttnat på sitt jobb och helt enkelt gett sig iväg mot nya äventyr. Men det sägs att han planterade ledtrådar efter sig innan han for. Kanske ville han reta sina gamla konkurrenter en aning?


Köp online

Orter där Stadsmysterium är på gång:

-VISBY-
-BORGHOLM-
-KALMAR-
-FALUN-
-BORLÄNGE-
-LUDVIKA-

-LEKSAND-
-RÄTTVIK-
-MORA-
-KARLSKRONA-
-SIMRISHAMN-
-YSTAD-
-LUND-
-HELSINGBORG-

STADSMYSTERIUM finns också på ett antal konferensanläggningar i Sverige.


Om stadsmysterium

Edsborg Sverige AB är producent och leverantör av STADSMYSTERIUM®.
STADSMYSTERIUM® är en promenadkluring för såväl konferensdeltagare som turister och hemtama som vill ha en spännande och kul aktivitet. STADSMYSTERIUM® kan förläggas i städer, på mindre orter men också på konferensanläggningar och företag.

Stadsmysterium är en analog aktivitet som passar lika bra för familjen som för konferensgänget. Mysteriet är också ett sätt för hemmaturisten att bättre lära känna sin stad.

Aktiviteten innebär såväl promenad och friskluft som en ”sitta-ner-och- klura-del” som passar ypperligt för en avslutande fika.

Du kan beställa vissa Stadsmysterium direkt hem och betala med Swish. Smidigare blir det inte.

STADSMYSTERIUM® är varumärkesskyddat.
COPYRIGHT © EDSBORG SVERIGE AB