ALINGSÅS

Mysteriet med den Makalösa kaffebryggerskan

Alingsås är känt för sina caféer, det har väl ingen missat och hit kommer många för att avnjuta en god fika i härlig småstadsmiljö. Det finns en gammal skröna här om Jenny Javas makalösa kaffe. Det var så oemotståndligt gott, men hur om det sig egentligen? 

Ge er ut på Alingsås gator och torg och sök efter svaret!


ARBOGA

Mysteriet med den försvunna riddaren

I Arboga kan du fortfarande se livs levande
riddare, framför allt under Medeltidsdagarna. En av riddarna från mer modern tid, riddare Rickard af Arboga, sägs ha bländat många med sin charm, innan han på grund av en oförrätt tvingades lämna sin älskade stad.

Det spekuleras fortfarande hejvilt om vart Rickard tog vägen. Vi är ganska säkra på att Rickard ville tala om vad som har hänt, och att han planterat ett antal ledtrådar till eftervärlden.

Mysteriet med den hemliga Arbogabrygden

Man har alltid gillat godsaker, här har det exempelvis tillverkats pastej, margarin och öl. En del gissar att det även bryggdes hemliga drycker under Arbogas gator och torg. Ryktet menar att en av de gastronomiska bröderna hade hittat den optimala kryddningen för klosteröl. Receptet ska ha varit så hemligt att det förvarades i en ytterst hemlig vrå i de underjordiska gångarna.


ASKERSUND

Mysteriet med den hemlige ångbåtssabotören

En sägen i Askersund handlar om kapten Nikodemus Durk som byggde en egen ångbåt. Den skulle göra honom rik och berömd, men innan passagerarna klev ombord började båten ta in vatten och stod plötsligt på botten i hamnen. 

Nikodemus var förkrossad men säker på sin sak: Någon hade borrat hål i botten på båten för att förstöra hans lysande affärsmöjligheter. Hjälp oss att lösa mysteriet. Vad hette Nikodemus båt, och vad hette sabotören?


BORLÄNGE

Mysteriet med den Magiska Replokalen

Borlänge har en spännande historia, inte minst vad det gäller musiklivet. Det sägs att ett av banden som grundades här var så bra att klockorna nästan stannade. Men en dag meddelade bandet att de skulle sluta. Vissa menar dock att bandet kom tillbaka och fortsatte spela spela under en helt ny image och med nytt namn. Vad hette det nya bandet och vad var det som var så magiskt inspirerande med replokalen?


BORÅS

Mysteriet med det storslagna mönstret

Claudia Poplin är i skapartagen. Med sitt fantastiska mönster tänker hon vinna designertävlingen. Men någon tycker att hon behöver höja nivån på kreationen… Men hur, är frågan!


BUNN

Mysteriet vid Bauergården

Det är inte så märkligt att John Bauer var fascinerad av de magiska omgivningarna kring Bunn. Här fanns gott om inspiration till de troll och älvor han illustrerade. 

Vissa menar att skogen här fortfarande är magisk. Till exempel sägs det att den som tålmodigt lyssnar kan ha turen att få höra den magiska trollflöjt som sägs ljuda över Bunnsjöns vattenyta. Man tror att det är gråtrollet som spelar. 


ENKÖPING

Mysteriet med det hemliga receptet

Enligt sägen hade grönsaksodlare Anna Gren en egen metod för att få sin pepparrot extra god och saftig. Det hemliga knepet förvarade hon i sitt uthus. Men en plötslig brand ödelade Annas gård. Hon bestämde hon sig för att aldrig avslöja sina odlingsknep till någon annan.

Men envisa rykten menar att någon har skvallrat genom att placera ut ledtrådar i staden. Kanske kan du lista ut det hemliga framgångsreceptet?


ESKILSTUNA

Mysteriet med den okända punkrockaren

I musikstaden Eskilstuna cirkulerar såklart en hel del spännande historier.  En lär vara den om den mystiska låtskapare som satte upp sina fyndiga alster på gymnasieskolans anslagstavla.
Vem var den hemliga skribenten? Och vad ville hen döpa sitt debutalbum till?
Ge dig ut i centrala Eskilstuna och knäck Mysteriet med den okända punkrockaren!


FALUN

Mysteriet med det Försvunna Kopparmyntet

Falun är en spännande stad! Ett rykte här handlar om det mynt som lär ha försvunnit från myntkännare Klas Kronas samling. Krona hade förvarat myntet kassaskåpet på kontoret när det mystiskt försvann. Tjuven var så nöjd över sin kupp att hen ville dela med sig av hemligheten och placerade ut ledtrådar på stan  för att föreviga sitt dåd. Kan du ta reda på var Krona gömt sin kod, och vad han kallade sitt speciella mynt?


GÄVLE

Mysteriet med den hemliga lasten

Gävle har en spännande historia, inte minst på grund av sin hamn.
Här har ett envist rykte surrat om redaren Lisa Bååt. Vad var det hon exporterade, som verkade gå åt som smör i solsken? Vad var egentligen den hemliga lasten?
Ge dig ut bland gator och torg i centrala Gävle och hitta svaret!


GÖTEBORG

Mysteriet med den försvunna popstjärnan

Göteborg kallas ibland för Lilla London och hit kommer många turister. En händelse som fortfarande förbryllar är mysteriet med den världsberömda popstjärnan Tone C som oförklarligt uteblev från sin egen spelning.

Kan du hitta spåren och lista ut vart Tone tog vägen och varför? Ge dig ut på stan och leta.


HALMSTAD

Mysteriet med den fåfänge majoren

En snackis i Halmstad handlar om den stilige men fåfänge majoren Fredrik Fager som ofta promenerade längs stadens gator och njöt av alla blickar. Plötsligt en dag upptäckte han att hans viktigaste pryl var försvunnen. Vad var det det som hänt egentligen?

Kan du lista ut vad det var som hänt egentligen? Ge dig ut på stan och leta.


HELSINGBORG

Mysteriet med den mystiska resenärskan

En snackis i Helsingborg handlar om den tjusiga resenär som åkte fram och tillbaka på passagerarfärjan över sundet. Under armen bar hon en korg. En dag blev hon inkallad till förhör för att visa upp innehållet. Hon kände sig så förnärmad och lär ha planterat ut ledtrådar i staden för att låta eftervärlden verkligen förstå att hon var oskyldig.

Kan du lista ut vad det var i korgen? Ge dig ut i Helsingborg och leta.


JÖNKÖPING

Mysteriet med den skimrande hägringen

Jönköping har en spännande plats intill Vättern. Här cirkulerar sägnen om fiskaren Karolina Karp som en dag kom hem från en fisketur, upprymd över något mycket märkligt hon hade sett. Kan det ha varit en hägring? Ge dig ut i centrala Jönköping och ta reda på vad Karolina såg där ute på Vätterns vatten!


KALMAR

Mysteriet med den hemliga nyckeln

Kalmar förknippas ibland med nycklar, även om just Kalmar Nyckel faktiskt är ett skeppsnamn. Det här mysteriet handlar om en upphittad nyckel. Vems var nyckeln och varför ville inte ägaren ge sig till känna?


KARLSTAD

Mysteriet med den hemliga flaskposten

I Karlstad pratas det om att det har flutit upp mystisk flaskpost lite här och där kring älven.
Vad var det hemliga budskapet och vem var det som skickade det? Ge dig ut i centrala Karlstad du också och lös mysteriet!


KUMLA

Mysteriet med det namnlösa konstverket

I Kumla finns många spännande konstnärer. Ett rykte som surrar här är det om Adina Paleth, som skulle ha vernissage med sina nya alster. Besökarna var spända, men skulle få gå därifrån fundersamma.
”Det viktigaste konstverket har jag gömt”, meddelade hon. ”Vad det heter är hemligt och det är upp till er att finna.”

Var hade Adina gömt sin målning? Ge dig ut i centrala Kumla och lös mysteriet!


KUNGSÖR

Mysteriet med Drottninghästen i Kungsör

Kungsör är en stad med tjusiga anor. Här köpte sig Gustav Vasa en gård på 1500-talet och det var hit Drottning Kristina kom för rekreation. Bland annat tränade hon ridning vid Rundelborg.

Kanske är det därför spökhistorien om den mystiska Drottninghästen cirkulerar här: Drottningens häst lär ha skenat iväg genom Kungsör så att gruset yrde, och därefter kom den aldrig tillbaka. 


KÖPING

Mysteriet med den försvunna regissören i Köping

Att Köping är nya Hollywood är ju ingen nyhet. Här har det spelats in både TV-serier och långfilm. Du har väl sett Tårtgeneralen?

Men tidernas största storfilm lär ha skrivits här. Enligt sägen befann sig den sylvassa regissören Eva Spillberg i Köping för att söka perfekta locations, när både hon och hennes manus mystiskt försvann.


LINKÖPING

Mysteriet med den hemliga lösningen

Linköping kallas ibland för Flygstaden.
I en så spännande stad kan det såklart uppstå ett och annat rykte. Ett av dem handlar om kemisten Anna Kolv som i en virvelvind blev av sitt livsverk – den lösning som skulle göra henne världsberömd.

LINKÖPING 2

Mysteriet med den flitiga föreningen

Linköping är en spännande stad och där uppstår såklart ett och annat rykte. Ett av dessa är  ryktet om en hemlig förening. Det sägs att det fanns en grupp studenter som knäckte det allra smartaste sättet att plugga på.

Ge dig ut i centrala Linköping och klura ut vad det var för flitig förening!


LULEÅ

Mysteriet med den magiska malmen

Luleå är bland annat känt för sin hamn. Härifrån forslas järnmalm till länder runt om i världen. Klart det uppstår ett och annat rykte i en sådan spännande stad. Ett handlar om en viss Kajsa Kubb. Hon sa sig ha hittat en sten och därefter kluvit sin ved på nolltid, så stark hade hon blivit.


MARIEFRED

Mysteriet med Juvelen

Här finns såklart många rykten. Ett av dem handlar om järnvägen. Det sägs att en av stinsarna, Loke Stark hade ett favorittåg som han putsade på varje ledig minut. Han kallade henne för Juvelen eftersom hon var så blank och välpolerad att hon gnistrade i Mariefredssolen.


MJÖLBY

Mysteriet med den namnlöse mjölnaren

Mjölby har alltid haft gott om mjölnare. Inte så konstigt kanske, med tanke på att staden är döpt efter de många kvarnar som funnits här. Denstora branden 1771 förstörde dock flera av dem och många tvingades se sina kvarnar gå upp i rök. 

En av de mjölnare som tvingades se sin arbetsplats förintas i branden blev så förtvivlad att han drog sig tillbaka för att byta både yrke och namn. Det sägs att hans nya identitet blev ”Bagaren”, kort och gott. 


MOTALA

Mysteriet med den försvunna ritningen

Det sägs att den framstående verkstadsdirektören, Gisela Kugge länge hade skissat på en fantastisk uppfinning. Den var mycket hemlig, men hon påstod att den snart skulle göra henne världsberömd. Hon skulle just ansöka om patent när arbetet plötsligt avbröts. Ritningen hade försvunnit. År av ritande, skruvande och testande verkade vara ogjort.

Vad hände egentligen med ritningen? Och vad var det för uppfinning? 


NORRKÖPING

Mysteriet med den äventyrliga papegojan

Kapten Bleke var känd i hamnen, kanske främst för att han gick runt med en pratglad papegoja på axeln.
Men en dag var gojan spårlöst försvunnen, Bleke anade att den hade följt med en annan båt till sjöss, mot mer spännande horisonter.

Vad hände egentligen med papegojan? Och skulle han någonsin komma tillbaka?

NORRKÖPING 2

Mysteriet med den Förstörda Storfilmen

Norrköping sjuder av kreativitet. Här finns filmfestivaler, muséer och utbildningar inom form och kommunikation. Ett rykte som uppstått här handlar om regissören, Kerstin Klippa, vars storfilm förstördes.

Ge dig ut bland gator och torg i Norrköping och ta reda på vad en handlade om!


NORA

Mysteriet med de oemotståndliga karamellerna

Nora är känd för sin marknad. Hit kommer många besökare och här kan man hitta det mesta bland stånden. En av marknadshandlarna var kamellkokerskan Elsa Besk.

Elsa sålde karameller så det rasslade och snart hade hennes karameller blivit en snackis. Folk undrade vad var det som gjorde dem så oemotståndiga.


NYKÖPING

Mysteriet med den mystiska spinnerskan

Nyköping har spännande historia, blad annat är staden känd för textil- och möbeltillverkning.
Här surrar ett rykte om den superflitiga spinnerskan som plötsligt försvann från sitt arbete. Vart tog hon vägen och vad var hennes namn? Ge dig ut på Nyköpings gator och leta reda på svaret!


OSKARSHAMN

Mysteriet med det odöpta spökskeppet

Oskarshamn är en stad med spännande historia och här cirkulerar det såklart många sägner. En handlar om båtbyggaren Tyko Skuta som byggt på sitt skepp i närmare trettio år. Men en förskräcklig och plötslig brand tog båten och kvar fanns inte ett enda hyvelspån.

Den förkrossade Tyko kom aldrig över förlusten och många försökte förgäves fråga honom om vart han hade tänkt resa och vad den fina skutan skulle heta.


SIGTUNA

Mysteriet med den åtråvärda vasen

I Sveriges äldsta stad lär glaskonstnärinnan Saga Blåsare ha tillverkat sina tjusiga alster.
En olycka gjorde att hon dessvärre fick pausa sin karriär. Hennes konstverk blev ännu mer populära, köerna var långa, många vill lägga rabarber på ett alster.
Men när en olycka förintade den allra sista vasen blev Saga förtvivlad. Men det sägs att hon gjorde vad hon kunde för att föreviga dess minne. Ge dig ut i Sigtuna och ta reda på vad alstret henne och vad som inspirerat henne!


SKÄNNINGE

Mysteriet med den försvunna korgmakerskan

I Skänninge har klostergrundare och en och annan kunglighet sina rötter. En av de mindre kända personligheter som sägs ha funnits här, är Skänninge-Johan. Han var snickare och sålde sina alster på Skänninge Marken. Men inte bara affärerna lockade Johan dit. 

Han hade fattat tycke för korgmakerskan som stod i ståndet bredvid hans. Men plötsligt var hon försvunnen. Johan sökte överallt. Vi tror att kvinnan kan ha lämnat ledtrådar efter sig innan hon försvann. 


STENEGÅRD

Stenegård har i tusen år varit en viktig plats för människor.
Idag är Stenegård en plats där det förflutna och nuet möts, här kan du uppleva genuin hälsingemiljö och ströva i vår fina trädgårdspark. 

Det sägs att en av apotekarna på Stengegård lyckades ta fram en extra kraftfull blandning av växter – en tinktur som enligt ryktet ansågs ha riktigt lyckobringande effekter. Någon nyfiken lär ha listat ut var receptet förvarades och vad som var den hemliga ingrediensen.

Kan du hitta ledtrådarna?


STRÄNGNÄS

Mysteriet med den hemliga tidsskriften

Strängnäs har en riktigt spännande historia. Du visste kanske att det var vid vår tjusiga domkyrka som Gustav Vasa utsågs till Sveriges konung den 6 juni 1523, och att det är därför vi firar nationaldag den dagen.

Tidningsarvet verkar ha satt fart på vissa rykten här i Strängnäs. Somliga menar att det finns en hemlig tidning här men ingen har hittills erkänt sitt medlemsskap i den hemliga tidningsklubben, allt verkar vara höljt i dunkel.


SUNDSVALL

Mysteriet med det brustna trähjärtat

I Sundsvall ryktas det fortfarande om den stenhårde affärsmannen Gran.
”Han har ett hjärta av trä”, sa någon.
Men är det verkligen hela sanningen?
Varför satt ett brustet hjärta på hans kontorsvägg?

Ge dig ut i centrala Sundsvall och lös mysteriet med det brustna trähjärtat!


SÖDERHAMN

Mysteriet med den listiga strömmingsfiskaren

I Söderhamn nappar det på strömmingskrokarna, hit kommer många för att pröva fiskelyckan.

Här surrar ett rykte, det sägs att en av Söderhamnsfiskarna drog upp fler strömmingar än någon annan. Kan det bero på det hemliga betet?


TRANÅS

Mysteriet med den magiska sjön

Tranås har en inspirerande historia. Visste du att den berömde författaren Fritiof Nilsson Piraten hade en advokatbyrå här? Det var faktiskt under tiden i Tranås som hans skrivande kom igång ordentligt. Och härföddes TV-legenden Lennart Hyland.

Ja, man kan verkligen förknippa Tranås med kreativitet.
Det är nästan så att man får för sig att det är något
särskilt i luften här. 


UMEÅ

Mysteriet med det hemliga receptet

I Uppsala lär en påhittig brevbärare ha hittat på en egen kupp.
Umeå har en spännande historia. Ett rykte här lär vara det om det hemliga projekt som puttrade och bubblade i ett skåp på universitetslabbet.

”Rör ej, superhemligt projekt!” stod det på en lapp.
Ge dig ut i Umeå och ta reda på vad det var för hemligt recept!


UPPSALA

Mysteriet med den påhittige brevbäraren

I Uppsala lär en påhittig brevbärare ha hittat på en egen kupp.
Eftersom han trodde sig ha knäckt receptet för lycka, ville han även sprida det till omvärlden.

Kan du hitta ledtrådarna som är gömda i centrala Uppsala, och lösa mysteriet?

UPPSALA 2

Mysteriet med den listiga studenten

Det där med forsränningen på Valborg intresserade studenten Filippa Flink. Hon skulle bygga en farkost som var coolare och mer återvinningsbar än alla andras. Men på tävlingsdagen var den helt försvunnen.

Ge er ut i Uppsala för att ta reda på vad som hände den listiga studenten.


VISBY

Mysteriet med det försvunna sjökortet

Visby har en spännande handelshistoria. Hit har många sjökaptener navigerat sina skepp.
En sägen handlar om en handelsman som lär ha utsatts för svårigheter när hans sjökort plötsligt försvann. Var det en konkurrent som stal det?


VÄSTERVIK

Mysteriet med den okända trubaduren

Västervik har drabbats av både krig och bränder. Men trots motgångar har staden många framgångar att skryta med. Under visfestivalen fylls Stegeholms slottsruin med glada människor och ljuva toner.

En sägen är den om den okända trubaduren som under en festivalplötsligt trollband publiken med sina riff. Men efter några smäktande sånger var hon spårlöst försvunnen. Ett rykte tog fart, var hon en blyg naturbegåvning som tog sin chans att få göra sitt livs framträdande helt incognito.


VÄSTERÅS

Mysteriet med den namnlöse munken

Visste du att det har funnits ett kloster i Västerås? De munkar som bodde där kallas ibland för svartbröder eftersom de bar mörk mantel och kåpa. 

Här cirkulerar ett märkligt rykte: Det sägs att en av bröderna hade ont uppsåt och lyckades lura till sig en dyrbar skatt. Dock lär han ha varit lite slarvig, letar du noggrant kan du kanske avslöja vad brodern hette och vad det var som han stal.

VÄSTERÅS

Mysteriet med de bortsprungna Västeråsgurkorna

På Västerås slott odlades det gurka redan på 1700-talet och naturligtvis kan det uppstå rykten i en sådan stad. Ett handlar om gurkodlaren Gunnar och hans försvunna Västeråsgurkor. Vad var det som hade hänt egentligen? Och vad var det för hemligt tips den misstänkte givit Gunnar?

Någon hade lämnat kvar en lapp, men den var ingen hjälp. Ledtrådarna får du leta efter i stan.


YSTAD

Mysteriet med den vidskeplige skepparn

Ystad har en fantastiskt spännande stadskärna, här finns kullerstenar, kloster och vackra byggnader. Många förknippar även Ystadtrakten med friska havsbad och vita stränder.  Men visste du att det vackra strandområdet Sandhammaren har förknippats med skräck och fasa för båtkaptener? Svåra strömmar och lynnig sandbotten har gjort att många båtvrak ligger på havets botten.

Mysteriet handlar om skepparen Bertil Bris, som lyckades ta sig oskadd förbi det beryktade området. Men för att våga sig hem igen ville han hitta sin lyckopryl. Vad var det?


ÖREBRO

Mysteriet med den försvunne skomakaren

Visste du att Örebro har en historia som skostad? Det har nämligen funnits en hel del skotillverkare här i trakterna. En av dem är den mytomspunne Fredrik Sula – tidernas snabbaste skofixare, och så skicklig att konkurrenterna blev mörkrädda.

Men en dag satt en skylt på Fredriks dörr. Han hade stängt butiken. Vissa säger att han hade tröttnat på sitt jobb och helt enkelt gett sig iväg mot nya äventyr. Men det sägs att han planterade ledtrådar efter sig innan han for. Kanske ville han reta sina gamla konkurrenter en aning?

ÖREBRO 2

Mysteriet med det fantastiska sjöodjuret

Örebro har Svartån som rinner genom stan och ibland flyter ryktet om sjöodjuret upp till ytan. Enligt sägnen har ett sjöodjur setts till här i krokarna redan för 350 år sedan. 

Ge dig ut bland slott och gator i Örebro och ta reda på hur det ligger till med det!


ÖRNSKÖLDSVIK

Mysteriet med den mystiska hockeyspelaren

Örnsköldsvik är inte bara känt för backhoppning. Det finns en hockeymatch som Övikarna pratar lite extra om. Mitt i en rysarkamp kom plötsligt en ny spelare in på planen. Mål efter mål smällde in i buren, publiken drog efter andan. Vem var det här?

Ge dig ut på gatorna i Ö-vik och ta reda på svaret! 


Orter där Stadsmysterium är på gång:

-VARBERG-
-LEKSAND-
-RÄTTVIK-
-MORA-
-KARLSKRONA-
-SIMRISHAMN-
-LUND-
-MALMÖ-

 Om stadsmysterium

Stadsmysterium® är en perfekt aktivitet för familjen, kompisgänget eller kickoffen med jobbet. Man letar ledtrådar under en promenad och upptäcker sin hemstad eller ett besöksmål på ett nytt sätt. Den avslutande delen gör man med fördel under en fika på ett lokalt café eller liknande.

 

Hur många kan man vara?
Ett mysteriekuvert passar bäst för 1-3 spelare så alla blir delaktiga. För större sällskap rekommenderar vi att man köper ytterligare mysterium och tävlar mot varandra, vem löser det snabbast? Man behöver ett mysterium per lag.

Hur gammal ska man vara?
För att få ut så mycket som möjligt är över ca 10 år i vuxet sällskap att rekommendera. Det beror på att frågor och formuleringar kan vara lite kluriga. Utan vuxet sällskap är över ca 14-15 år en riktlinje.

Hur lång tid tar det?
En mysterierunda tar oftast ca 45-60 minuter att gå. Våra mysterier är förlagda i stadskärnor, du tar dig runt på gator och torg. En runda är några kilometer sammanlagt. (Det varierar på orterna.) I vissa fall kan man behöva ta sig upp för trappor osv.

Hur går det till?
Ett Stadsmysterium består av ett kuvert med en folder som innehåller ett mysterium från staden. Mysteriet består av två delar, i första delen ska man hitta ledtrådar under en promenad och skriva upp svaren i foldern. I del två ska man ska man sedan klura ut lösningen. Det gör man bäst på något lokalt kafé eller liknande. Glöm inte penna!

Måste man göra det på en speciell dag?
Du löser mysteriet när det passar dig och är inte bundet till någon dag eller tid. Men tänk på att ledtrådar kan döljas/försvinna vid snö. Barmark är prefekt mysterieväder!

Hur lång leveranstid är det?
Vi packar och skickar inom två vardagar efter beställning. Därefter gäller Postnords normala leveranstid som kan påverkas av helger och utdelningsdagar. Observera att varje kuvert skickas för sig.

STADSMYSTERIUM® är varumärkesskyddat. COPYRIGHT © EDSBORG SVERIGE AB.
Produkterna är skyddade av upphovsrättslagen och får ej kopieras.

Under vinterhalvåret kan vissa ledtrådar vara borttagna och dolda av snö. Upptäcker du att någon ledtråd saknas: hör gärna av dig till info@edsborg.se